Hoe kies je de juiste hockeystick?
Bekijk onderstaande lijst om advies te krijgen bij het kiezen van de juiste hockeystick. Klik op het onderdeel waar jij vragen over hebt.
Hockeystick lengte
Het kiezen van de juiste hockeysticklengte is belangrijk omdat het je spel beïnvloedt. Als de stick te lang of te kort is, kan dit je balcontrole, passingen en schoten negatief beïnvloeden. De juiste stickmaat zorgt voor een betere balcontrole, meer kracht bij het schieten en het eenvoudiger geven van een pass. Kortom, als je de juiste hockeysticklengte kiest, verhoog je je prestaties op het veld.
Hockeystick lengte kind
Het is van groot belang dat kinderen een stick kiezen die bij hun lengte past. In de tabel hieronder staat de sticklengte in inches in verhouding tot de lengte van het kind. Een te lange stick maakt het lastig om de hockeytechniek te leren, terwijl een te korte stick kan leiden tot een verkeerde houding en minder slagkracht. Zorg daarom dat je een stick in de juiste maat koopt voor je kind.
Let op: De sticklengte voor jeugdspelers moet nooit boven de navel of onder het heupbot uitsteken.
Lengte tot heup | Sticklengte |
< 45 cm | 18 inch |
45 – 53 cm | 21 inch |
53 – 60 cm | 24 inch |
60 – 63 cm | 25 inch |
63 – 66 cm | 26 inch |
66 – 68 cm | 27 inch |
68 – 71 cm | 28 inch |
71 – 73 cm | 29 inch |
73 – 76 cm | 30 inch |
76 – 78 cm | 31 inch |
78 – 81 cm | 32 inch |
81 – 83 cm | 33 inch |
83 – 86 cm | 34 inch |
86 – 88 cm | 35 inch |
88 – 91 cm | 36 inch |
> 91 cm | 36,5 inch of langer |
Hockeystick lengte volwassenen
Hockey is een intensieve sport waarin je veel de lengte van je stick gebruikt om bij de bal te komen, dus het is belangrijk dat je stick de juiste lengte heeft. De meeste volwassen spelers gebruiken stick van 36.5 inch (92 cm), maar als je langer bent dan 180 cm (dames) of 185 cm (heren), kan het verstandig zijn om te kiezen voor een verlengde stick. Ook als je last hebt van rugklachten kan een langere stick meer comfort bieden. Als je ondanks de juiste houding toch last hebt van je rug, kan het verstandig zijn om te kiezen voor een langere stick. Verlengde sticks zijn verkrijgbaar in de lengtes 37 inch, 38.5 inch, 39.5 inch en 40 inch.
Steeds meer topspelers, met name verdedigers, kiezen voor sticks met een lengte van 37,5 inch of zelfs 38,5 inch om extra reikwijdte te creëren. Zo heb je net dat stukje extra wat nodig is om de bal te veroveren!
Hockeystick kromming
Hockeysticks komen in verschillende krommingen van 16 tot 25 mm, waarbij de Curve Location aangeeft waar de kromming begint. Beginnende hockeyspelers hebben het beste een stick met een minimale kromming of hoge Curve Location voor meer controle met stoppen/slaan. Gevorderde hockeyers zouden eerder voor een grotere kromming of lage Curve Location gaan omdat hier meer techniek bij nodig is. De juiste keuze van de stick kan helpen om je spel nog beter te benaderen; denk aan Mid-Bow voor gerichte passing en Extreme Low-Bow voor 3D-dribbling of strafcorner slepen.
Mid-Bow kromming (250-300mm)
De Mid-Bow kromming is een goede optie voor startende hockeyers of hockeyers die meer de focus op passing leggen. De Curve Location zorgt voor gerichte, strakke passes en het stoppen van ballen. Het biedt een natuurlijkere manier van hockeyen. Verdedigers kiezen vaak voor deze kromming, maar uiteindelijk is het een persoonlijke keuze om te bepalen wat het beste bij je past.
Kijk hier voor alle Mid-Bow sticks!
Pro-Bow (225-250mm)
Een Pro-Bow hockeystick is ideaal voor hockeyspelers die het spel willen verleggen met zowel de push als een lange slag. Deze stick is net iets lager gekromd dan een Mid-Bow, waardoor er meer speelgemak bij een indian dribble of verandering van speelrichting ontstaat. Daarnaast behoud je nog veel voordelen met betrekking tot passing. Kortom: als je op zoek bent naar een allround stick, dan is de Pro-Bow zeker wat voor jou!
Kijk hier voor alle Pro-Bow sticks!
Low-Bow (200-225mm)
Low-Bow hockeysticks zijn geschikt voor spelers die de 3D spel eigenschappen willen benaderen. De haak staat meer naar binnen waardoor je makkelijker onder de bal kunt komen en de bal makkelijker kan controleren bij het dribbelen. Let wel dat je slagtechniek iets aangepast moet worden doordat de haak meer onder de bal komt, wat betekent dat je sneller de bal omhoog kan slaan. Met een Low-Bow hockeystick is het dus makkelijker om te liften, scopen en over het veld te gooien!
Kijk hier voor alle Low-Bow sticks!
Extreme Low-Bow (200mm)
Extreme Low-Bow sticks zijn de ideale sticks voor hockeyspelers die graag de strafcorner nemen of scoopen. Met een late kromming kun je beter onder de bal komen en geef je net dat extra zetje met de push. Daarnaast is het makkelijker om hoge ballen te spelen. Deze sticks worden vaak voorzien van een sleepgeul of ovalen grip om binnen de grenzen van wat toelaatbaar is te blijven. Hou er rekening mee dat je slag aangepast moet worden, omdat deze snel omhoog kan gaan bij een standaard houding.
Kijk hier voor alle Extreme Low-Bow sticks!
Hoeveel carbon heb ik in mijn stick nodig?
Als hockeyspeler is het belangrijk om te weten welk carbonpercentage bij jou past. Ben je net begonnen met hockey? Dan is een stick met 10% – 30% Carbon aan te raden, omdat deze meer controle over de bal geeft en je technische vaardigheden hierdoor worden gestimuleerd. Heb je al wat meer ervaring? Kies dan voor een stick met 30% – 70% Carbon, waarmee je zowel kracht als gevoel combineert. Voor selectie spelers en senioren hockeyers is een stick met 70%-100% Carbon aan te raden, omdat deze veel power biedt maar minder soepel is in het aannemen van de bal. Hockeysticks met een hoog carbonpercentage zorgen voor meer snelheid bij het passen en slaan, maar vereisen ook een goede techniek om de bal goed te kunnen controleren. Voor hockeyspelers is het dus belangrijk om rekening te houden met het carbonpercentage van de stick als ze hun keuze maken. Uiteindelijk hangt het af van persoonlijke voorkeuren welk carbonpercentage het beste bij jou past!
10% – 30% (Soepele sticks) – Voor D jeugd – C jeugd (en beginnende hockeyer).
Hockeyers die net beginnen met hockey of aan de eerste volwassenenstick toe zijn, kunnen gebruik maken van sticks met een carbonpercentage tussen 10 en 30%. Deze sticks bieden veel controle en de speler/speelster moet harder werken om de bal in beweging te krijgen, wat gunstig is voor het verbeteren van techniek.
Bekijk alle soepele sticks hier!
30% – 70% (Allround sticks) – Voor alle hockeyers
Hockeyers kunnen een stick uit de tweede groep kiezen, die geschikt is voor bijna elke hockeyer. Jonge technische hockeyers en senioren vinden hier altijd een stick die aansluit op hun speelstijl.
Bekijk alle allround sticks hier!
70% – 100% (Stugge sticks) – Voor selectie spelers/senioren hockey
Als hockeyspeler is het belangrijk dat je de juiste stick hebt. De derde groep sticks bieden een goede combinatie van kracht en precisie. Ze zijn stug, waardoor je meer snelheid kunt creëren bij het passen en schieten van de bal. Daarnaast zorgt het hoge carbonpercentage ervoor dat er veel balgevoel ontstaat, waarmee je precies voelt wat de bal doet.
100% carbon in een hockeystick bestaat niet
Als hockeyspeler is het belangrijk om te weten dat 100% carbon niet bestaat in een hockeystick. Carbon moet altijd gecombineerd worden met andere vezels zoals aramide of kevlar. Het carbonpercentage bepaalt de stijfheid van je stick en hoe hoger het percentage, hoe stijver de stick. Voordelen zijn hard slaan, harder pushen en flatsen en meer power maar nadeel is minder balgevoel bij aannemen en dribbelen en de bal springt sneller van je stick af.
Bekijk alle stugge sticks hier!
Welke hockeystick krul past bij jou?
Een kleine krul maakt het gemakkelijker om de bal te plaatsen, terwijl een grotere krul het makkelijker maakt om de bal in één keer weg te slaan. De vorm en grootte van je krul heeft invloed op hoe jouw spel eruit ziet; een kleinere krul helpt bij precisie, terwijl een grotere meer power geeft.
Micro/Shorti/Mini krul
Hockeyers die op zoek zijn naar meer controle en snelheid kunnen het beste voor een Micro/Shorti/Mini-krul gaan. Deze haak is perfect om snel en makkelijk met de bal te bewegen, maar je moet wel wat extra techniek inzetten omdat de oppervlakte om de bal mee te stoppen of slaan kleiner is.
Midi krul
Met de Midi krul kun je als hockeyspeler gemakkelijker de bal aannemen en een goede controle houden over je handelingssnelheid. Door de langere haak is het oppervlak voor balcontact groter, waardoor je gemakkelijker in staat bent om de bal te veroveren.
Maxi krul
Maxi haak is een langere haak die het gemakkelijker maakt om de bal te vangen, maar tegelijkertijd moeilijker om de stick snel te gebruiken. Als hockeyspeler kun je voordeel halen uit deze haak door je reactiesnelheid en balvangtechniek te verbeteren.
Hook of U-vormige krul
De ‘hook’ of U-vormige krul is ideaal voor verdedigers om de bal te controleren, maar als aanvaller wil je snelle bewegingen maken met je stick. Kies dus de juiste krul voor jouw spelstijl!
Welk gewicht hockeystick
Naast het kiezen van het juiste carbonpercentage, de kromming, is het belangrijk het juiste gewicht van de stick te kiezen. Het gewicht van de stick is vooral van belang voor verschillende posities op het veld. Als verdediger is een zwaardere stick beter, terwijl een dribbelkoning beter uitkomt met een lichte stick. Let bij je keuze altijd op dat je genoeg kracht hebt om de extra grammen aan te kunnen! Veel dames spelen liever met een lichtere stick.
Stickgewicht
Als hockeyspeler heb je keuze uit verschillende soorten sticks afhankelijk van je behoeften. Extra extra licht (475 – 520 gram) is ideaal als je een dribbelkoning bent, maar wel wat minder kracht biedt bij het slaan of passen. Extra licht (520 – 550 gram) is perfect voor jongere spelers die een hoge handelingssnelheid willen behouden en technische spelers. Licht (550 – 590 gram) is de meest gebruikte stick, waarmee je genoeg gewicht hebt voor een krachtige slag of pass zonder dat de handelingssnelheid te laag wordt. Medium (590 – 625 gram) biedt veel slagkracht maar weinig handelingssnelheid en is daardoor ideaal voor spelers die veel staan te slaan of passen.
Extra-Extra-Light (475 – 520 gram) stickgewicht
Als je de ultieme dribbelkoning wilt zijn, is een XX-light of XXL (475 – 520 gram) stick iets voor jou! Met deze lichte stick kun je de maximale handelingssnelheid bereiken, maar vergeet niet dat je daardoor wat kracht verliest bij het slaan en passen.
Extra-Light (520 – 550 gram) stickgewicht
Voor jonge hockeyspelers is een Extra-Light of XL stick (520 – 550 gram) een perfecte keuze. Door het lage gewicht en de nog niet volledig ontwikkelde kracht, blijft de hoge stickhandeling behouden. Technische spelers kiezen vaak voor deze stick omdat het de handelingssnelheid verhoogt.
Light (550 – 590 gram) stickgewicht
Light sticks (550 – 590 gram) zijn de ideale keuze voor hockeyspelers die op zoek zijn naar een balans tussen kracht en snelheid. Ze bieden genoeg gewicht om de bal krachtig weg te slaan, maar zijn ook licht genoeg om je acties snel uit te voeren. Kortom, als je op zoek bent naar een stick die het beste van beide werelden combineert, is een light stick precies wat je zoekt!
Medium (590 – 630 gram) stickgewicht
Als je op zoek bent naar een stick die een extra slagkracht geeft, maar waarbij je niet teveel inlevert op de handelingssnelheid, dan is de medium stick (590 – 630 gram) wat voor jou. Deze stick is ideaal voor verdedigende spelers die langere passes willen maken. Door het relatief hoge gewicht heb je meer kracht om de bal verder te versturen zonder dat je daarvoor al teveel afziet van je handelingssnelheid.
Gewichtsverdeling
Als hockeyspeler is het belangrijk om de juiste gewichtsverdeling van je stick te kiezen. “Even balanced” betekent dat het gewicht over de gehele stick verdeeld is, waardoor je gemakkelijker je techniek kan focussen. “Mid balanced” betekent dat het gewicht meer richting de krul zit, wat meer snelheid oplevert. “Top weight” betekent dat het gewicht in de krul zit voor maximale kracht en snelheid. Kies dus met welke eigenschappen jij wil hockeyen!
Stick voor veld of zaal ondergrond
Heb jij de overstap gemaakt van zaal- naar veldhockey of andersom? Dan is het aan te raden om een extra hockeystick aan te schaffen. Veldhockeysticks zijn geschikt voor grasvelden, zandvelden en watervelden en kunnen alle slagtechnieken aan. Zaalhockeysticks daarentegen zijn lichter en smaller en alleen geschikt voor binnen hockey en pushing.
Ga terug naar alle hockeysticks.